Guvernul va propune pentru dezbateri publice proiectul Strategiei în Educaţie până în 2020. O declaraţie în acest sens a fost făcută de prim-ministrul Iurie Leancă după şedinţă tematică desfăşurată astăzi la Vadul lui Vodă. Cabinetul de miniştri a discutat timp de trei ore problemele din educaţie şi a identificat soluţii.
„Am avut o discuţie detaliată pe situaţia din educaţie, inclusiv prin prisma proiectului Strategiei în Educaţie până în 2020, elaborată de către Ministerul Educaţiei. Maia Sandu a făcut o prezentare sintetică a acestui proiect de strategie, fiindcă este o radiografiere foarte precisă şi de sistem a situaţiei din educaţie, dar şi un efort destul de bun de a identifica soluţii“, a spus Iurie Leancă.
Potrivit premierului, reforma în educaţie implică toate instituţiile statului. „Discuţia de astăzi a fost una foarte importantă, fiindcă reforma în educaţie nu este doar de competenţa unui minister, este un efort al întregii societăţi. Urmează să fie elaborată o foaie de parcurs cu câteva accente, cum ar fi educaţia vocaţională“, a mai adăugat prim-ministrul.
Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a precizat că Strategia este este construită pe trei piloni importanţi: acces, relevanţă şi sistemul de calitate. „În primul rând, trebuie să asigurăm acces pentru toţi copii şi tinerii la studii de calitate, al doilea aspect este cel al relevanţei, pentru că este important nu doar să avem acces şi să învăţăm, dar ceea ce învăţăm să fie relevant”, a spus Maia Sandu.
Ministrul Educaţiei a mai precizat că cea mai mare provocare sunt cadrele didactice calificate. Maia Sandu a anunţat că în următoarele luni va fi prezentat un Program Naţional care va conţine soluţii pentru ca profesia de pedagog să fie atractivă.
Prima şedinţă tematică a Guvernului a avut loc la 20 iulie la Holercani şi s-a axat pe analiza complexă a situaţiei în mediul de af