Peste 53 la sută dintre români declarau în urmă cu un an pentru agenţia de sondare Public Affairs că ar prefera să trăiască pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Asta după ce, în urmă cu trei ani, 44 la sută dintre conaţionali erau pentru reinstaurarea regimului comunist.
Unii regretă regimul trecut şi acum, în 2013, crede scriitoarea şi poeta Ana Blandiana. "Cred că singura explicaţie este legată nu de binele din perioada comunistă, de atunci, ci de răul care este acum, oamenii sunt speriaţi de nesiguranţa zilei de maine", a explicat aceasta într-o emisiune tv.
"Tema e sensibilă şi foarte disputată", afirmă Dan Lungu, sociolog. Ca să existe o opinie publică trebuie să existe şi un subiect de interes, care să genereze opinii pro şi contra, spune acesta. Or comunismul e un astfel de subiect, iar părerile sunt împărţite, afirmă Lungu, care este şi autorul unuia dintre volumele româneşti de succes, "Sînt o babă comunistă".
Cartea lui, aflată acum la a patra ediţie, a înregistrat un real succes atât în ţară, - vândută în 30.000 de exemplare, potrivit Polirom -, cât şi în străinătate, fiind tradusă în 10 limbi de circulaţie internaţională.
Care-i secretul? Tema tratată, scriitura, personajele, nostalgia după un regim trecut? "E un mare mister. Îmi storc şi acum creierii să aflu", afirmă - jucând cartea modestiei - autorul. "Sunt lucruri grave, tratate cu umor, într-o manieră relaxată. Poate ăsta e secretul", spune pentru gândul Dan Lungu, creatorul Emiliei Apostoae, "baba comunistă".
În 2010, volumul lui se bucură de punerea în scenă la Teatrul Bouwkunde, din Deventer, Olanda - Baba comunistă, iar în 2012 Stere Gulea îl transformă-n film, cu titlu omonim, încredinţându-i principala partitură actriţei Luminiţa Gheorghiu.
"Alimentele pe cartelă şi cozile la benzină sunt acolo, în capul meu"
"Am revăzut totul în interiorul capului m