După 26 de ani în care s-a dedicat artei gătitului, Antonio Passarelli poate fi considerat unul dintre cei mai mari bucătari ai României. O ţară în care el, italianul, s-a stabilit în urmă cu 23 ani. A învăţat să gătească româneşte, dar ştie alte zeci de mii de reţete din toată lumea, plus multe inventate de el.
„La mine în laptop se găsesc în jur de 20.000 de reţete, atât marcă proprie, cât şi culese de pe întreg mapamondul. Ştiu să prepar toate felurile culinare, mă pricep de minune, evident, să gătesc preparate italieneşti, dar mi-am croit şi un stil propriu de a găti - un amestec între bucătăria mediteraneană cu cea arabă şi spaniolă. Am foarte mulţi clienţi care îmi recunosc imediat stilul culinar", mărturiseşte Antonio Passarelli, care e şi vedetă de televiziune, el putând fi urmărit în cadrul show-ului „Ce gătim azi?" de la Kanal D. Mai mult decât atât, în biblioteca lui a adunat cărţi de specialitate în valoare de aproximativ 25.000 de euro.
Preferă să se documenteze din cărţi, foarte rar de pe internet.
„Este bine ca atunci când găteşti să ai, în primul rând, cunoştinţele de bază. Perseverând, documentându-te, mâncarea dorită va fi delicioasă. Degeaba găteşti fel de fel de reţete, dacă tu nu ştii să prepari cum trebuie o bucată de carne", susţine specialistul.
Bucătăria este, pentru el, un loc magic, singurul în care se simte cu adevărat relaxat. În rest, este stresat tot timpul, fie din lipsa timpului, fie apar tot felul de alte probleme.
Stilul lui alimentar, cel mai nesănătos posibil
Care e stilul alimentar al unui bucătar care zilnic experimentează reţete, gustă din toate? E cel mai nesănătos posibil, recunoaşte Antonio Passarelli. Ajunge să mănânce şi pe la ora 3.00 dimineaţa ce găseşte prin frigider.
Nu e pofticios, nu mănâncă mult, doar haotic, din cauza lipsei de timp. „Am pus câteva kilog