Un reprezentant al Naţiunilor Unite s-a deplasat sâmbătă la Damasc pentru a obţine autorizaţia regimului Bashar Al-Assad de anchetare a presupusului atac cu arme chimice, informează AFP.
Înaltul reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane, a sosit sâmbătă la Damasc, la o săptămână după venirea unei echipe de experţi. Purtătorul de cuvânt al ONU, Khaled al-Masri, a refuzat să facă declaraţii despre scopul vizitei Angelei Kane.
Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc.
Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice la Damasc, informează AFP.
Nu există niciun dubiu în privinţa folosirii de arme chimice în Ghouta, în estul Damascului, un atac care, spre deosebire de cele precedente, au produs victime în masă. Fie că acestea se numără în sute sau chiar peste o mie – cum pretind rebelii – este oricum unul dintre cele mai importante atacuri cu arme chimice de la cel al lui Saddam Hussein asupra kurzilor în Halabja, acum 25 de ani, şi o provocare clară faţă de declaraţia preşedintelui SUA, Barack Obama, făcută cu un an în urmă, cum că, dacă se dovedeşte folosirea de arme chimice sau biologice, i s-ar "schimba părerea".
Cu toate că sunt voci care se pun la îndoială implicarea regimului Assad în acest masacru, „The Guardian“ scrie că nu există niciun dubiu nici în privinţa celor care au comis această atrocitate. Guvernul sirian a recunoscut că a lansat o ofensivă majoră în zonă şi că este singurul beligerant care are capacitatea de a folosi arme chimice la asemenea amploare. Serviciilor secrete occidentale au calculat că ar fi nevoie de o forţă