Oamenii ajung să ceară ajutor la Avocatul Poporului care încearcă să medieze şi să remedieze fiecare situaţie în parte
Primăriile din județul Constanța nu se grăbesc să răspundă petițiilor constănțenilor. Aceștia sunt nemulţumiţi de serviciile oferite de cele mai multe administraţii locale din judeţul Constanţa și se plâng că în urma solicitărilor efectuate în ce privește starea proprietăţilor nu primesc niciun răspuns și li se încalcă atât dreptul la proprietate, cât și cel privind informarea. Ca o ultimă speranță aceștia reclamă nedreptățile făcute de instituțiile statului sau refuzul administraţiilor locale de a-i informa la Avocatul Poporului.
Din plângerile primite în ultima vreme mai mulţi petenţi au sesizat faptul că au solicitat în mai multe rânduri primăriile unde părinţii lor au deţinut suprafeţe de teren arabil, restituirea în natură sau echivalentul acestor suprafeţe, însă până la data sesizării la Avocatul Poporului, oamenii susţin că nu au primit niciun răspuns.
„Având în vedere prevederile din Legea nr. 165 din 16 mai 2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, primăriile au obligaţia legală să clarifice situaţia juridică a suprafeţelor de teren solicitate de către petenţi. Aspectele sesizate au fost analizate în contextul posibilei încălcări a dreptului de petiţionare şi a dreptului de proprietate privată, prevăzute de art. 51 şi 44 din Constituţia României”, a declarat expertul coordonator al Biroului teritorial Avocatul Poporului Constanţa, Felicia Nedea.
Potrivit specialiştilor ca urmare a intervenției efectuate de Avocatul Poporului la primăriile reclamate, s-au comunicat situațiile în urma verificărilor făcute cu privire la cererile depuse pentru reconstituirea dreptului de proprietate priva