Constituirea noii Direcţii Naţionale de Antifraudă Fiscală /DNAF/ vizează 10% dintre contribuabilii români care nu sunt corecţi şi încearcă să facă evaziune, cu restul de 90% dintre aceştia nefiind probleme de acest fel, a declarat, sâmbătă, la Digi24, Daniel Chiţoiu, ministru Finanţelor Publice.
‘Procesul de reformă al administraţiei fiscale nu presupune numai reforma organizatorică, lucru care s-a şi întâmplat în această perioadă. Acest lucru presupune, însă, o restructurare a procedurilor ANAF /Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, n.r./, în sensul de a informatiza total activitatea administraţiei fiscale, de a reloca resursele umane acolo unde avem deficit şi de a profesionaliza. La ora actuală, 90% dintre contribuabili români sunt corecţi, dar pentru restul de 10% am înfiinţat noua structură antifraudă fiscală, care să vină şi să combată evaziunea şi frauda fiscală la cei care fac, într-adevăr, acest lucru’, a afirmat Chiţoiu.
Şeful MFP a menţionat faptul că, în cadrul noii structuri antifraudă, va exista o direcţie ce se va ocupa cu investigarea din punct de vedere penal a infracţiunilor economice, şi care îşi va intra în atribuţii cel târziu până la finele lunii noiembrie 2013. ‘Noua structură /Direcţia Naţională de Antifraudă Fiscală, n.r./ a căpătat atribuţii sporite, în sensul că avem o divizie care se ocupă de investigarea şi cercetarea din punct de vedere penal a infracţiunilor, a faptelor de natură penală, şi care lucrează în coordonarea directă a Parchetelor competente. Această structură componentă de investigare şi combatere a fraudelor din punct de vedere infracţional va intra efectiv în atribuţii în maximum trei luni de zile. Cealaltă componentă de control operativ va intra în funcţiune mult mai repede pentru că evaluarea şi testele de integritate, psihologice, se fac mai repede pentru ceilalţi salariaţi care vor lucra în a