Modul în care dormim noapte este influenţat de curăţenia şi aranjamentul dormitorului, factori care ne afectează şi nivelul de stres de zi cu zi, precum şi viaţa sexuală şi starea de sănătatea. Principalele pericole din dormitor sunt acarienii, ciupercile şi mucegaiul. În funcţie de cât de vechi sunt pereţii, de cât de bine au fost întreţinuţi, de cât de des este curată camera şi de calitatea saltelei, a pernelor şi a aşternuturilor, putem spune că dormitorul nostru este sau nu un mediu curat. În cele mai multe cazuri, nu este curat! Chiar dacă facem curăţenie generală o dată pe săptămână şi chiar dacă măturam şi ştergem praful zilnic, tot vom avea parte de mici oaspeţi nepoftiţi chiar în locul unde punem capul seara.
Acarienii sunt gândăcei minusculi, unii vizibili doar la microscop, care adora saltelele şi pernele, medii în care se pot înmulţi în voie. De altfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că o pernă veche poate găzdui suficienţi acarieni cât să umpli un bol de snacksuri. Principala cale prin care poţi scăpa de aceste vietăţi ce cauzează numeroase alergii şi scad calitatea somnului este să-ţi cumperi o saltea, perne şi o pilotă antiacarieni. Mai apoi, trebuie să-ţi aeriseşti zilnic dormitorul, căci micile vietăţi adora căldura şi umezeala corpului din timpul nopţii. Cu cât este mai mult aer curat în cameră, cu atât le oferi mai puţine şanse să supravieţuiască.
În ceea ce priveşte pereţii, ideal este să îi coborî cu un strat, să îi finisezi şi să tragi o văruiala nouă, de preferinţă cu o vopsea specială antimucegai.
Pentru a avea un dormitor sănătos trebuie să ţii cont şi de lumină. Un somn bun este facilitat de melatonină, un hormon produs de corp mai ales atunci când este întuneric. Aşadar, camera de dormit trebuie să fie întunecoasă: adică să dispui de draperii sau de jaluzele care oprească lumina de afară, atât dimineaţa, cât şi luminil