Unde dai si unde crapa! Dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a decis, surprinzator pentru multa lume, sa taie dobanda cheie la minimul istoric de 4,5% in speranta ca va ieftini si impulsiona creditarea, bancherii au interpretat masura drept o buna ocazie pentru a mai scoate ceva bani din buzunarele romanilor.
In loc sa reduca dobanzile la credite, bancherii au profitat de masura BNR si le-au redus pe cele la depozite. Nu era destul ca platim cele mai mari dobanzi la credite din Uniunea Europeana.
„Se astepta cineva ca bancherii sa procedeze altfel? Poate doar cei naivi. Afacerea bancara din Romania a avut din totdeauna aspectul unui business de camatarie. Doar nu credeati ca bancherii o sa isi taie din castiguri, ca asa vrea BNR”, afirma economistul Cristian Dinulescu.
Suna destul de dur, dar realitatea o confirma. Dupa decizia BNR din 5 august, bancile s-au grabit sa reduca instant numai dobanzile la depozite. Cele la credite mai asteapta.
Milennium Bank a redus dobanda la produsele sale de economisire cu pana la 1,75%. Carpatica a taiat 1%, Banca Romaneasca 0,85%, Garanti Bank 0,55%, iar BCR 0,5%.
La capitolul credite, doar Banca Transilvania a miscat ceva insa numai la creditele prin Prima Casa. Detalii aici.
Altfel spus, decizia „istorica” luata de BNR a fost ca o frectie la un picior de lemn.
Analistul financiar Florin Citu a anticipat, de altfel, ca semnalul BNR nu va fi luat in seama de bancheri.
“Pretul pietei este dat de Robid/Robor (indicii de pe piata monetara interbancara), dobanda este data de costuri, conteaza lichiditatea si la ce scadenta te finantezi. Politica monetara este rupta de economie atat timp cat bancile nu functioneaza”, a declarat Citu.
Laszlo Diosi, director general al OTP Bank, prezenta, recent, intr-un interviu pentru Agerpres, mo