Impactul oricărui drog asupra sănătăţii depinde de felul în care este folosit, de cine este folosit, de cât de mult este folosit şi în ce circumstanţe. Canabisul (marijuana) şi alcoolul acţionează asupra creierului în mod diferit. Efectele pe termen lung sunt şi ele diferite.
Şi alcoolul, şi canabisul sunt considerate narcotice sau halucinogene care afectează sistemul nervos central, cauzând schimbări comportamentale şi, deseori, dependenţă. Fiecare dintre ele reprezintă un risc potenţial sau un beneficiu pentru organismul nostru, notează într-o analiză amplă „True Activist“.
Alcoolul, indiferent de tip, este clasat ca un cancerigen de tip A1. Consumul de alcool a fost legat de apariţia cancerului la sân, iar dovezile susţin că există o asociere puternică cu tumorile. „Asta nu înseamnă că vom face cancer dacă bem o bere, însă clasificarea este clară“, notează „True Activist“.
Pe de altă parte, canabisul este o plantă considerată una cu o foarte mare putere de vindecare peste tot în lume şi care poate vindeca şi cancerul. Compuşii canabisului sunt responsabili pentru oprirea înmulţirii celulelor canceroase, pentru reducerea riscului de atac de cord cu până la 66% şi a dependenţei de insulină la diabetici cu 58%.
Totuşi, efectele terapeutice ale canabisului nu provin din fumatul plantei, ci din sucul frunzelor sau din extragerea compuşilor medicinali. „Dacă încălzeşti planta, acidul THC se dezintegrază (decarbozilare), iar cel care o fumează se va simti «high», obţinând însă doar 10 miligrame din substanţele benefice. Dacă n-o încălzeşti, poţi ajunge chiar la obţinerea a 500-600 de miligrame de substanţă şi s-o foloseşti ca antioxidant şi neuroprotector“, spune doctorul William Courtney, care a studiat îndelung proprietăţile canabisului.
„Ca element social, nu este nimic greşit în fumatul de canabi