„Pentru medicii rezidenţi trebuie să găsim o soluţie, dar nu e foarte simplu”
Principala cauză a migraţiei în masă a doctorilor rezidenţi în Occident este salariul umilitor de mic, 1.000-1.200 de lei, pe care îl primesc aici. Colegiul Medicilor cere echivalentul a trei salarii medii, pentru un rezident.
Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţine majorarea salariilor medicilor rezidenţi, dar deocamdată nu sunt bani în sistem. „La un câştig de 1.000-1.200 de lei în acest moment este foarte neatractiv pentru ei să rămână aici şi preferă să plece. În acest context, peste 20-25 de ani când vom avea nevoie şi mai mare de servicii de sănătate, vom avea cu adevărat o problemă. Pentru medicii rezidenţi trebuie să găsim o soluţie, dar nu e foarte simplu. Fiindcă dacă tai de la autostrăzi, se ridică întrebarea de ce nu avem investiţii străine în România, dacă tai de la pensie laşi oamenii în vârstă fără venit. Trebuie ca într-un an să facem curat în sistemul de sănătate şi, pe de altă parte, cu reformele care se fac la Ministerul Fiananţelor cu noua Direcţie Antifraudă, trebuie să creştem procentul de colectare, să avem bani în sistem”, a declarat Buşoi, duminică, 25 august, la RTV.
Sindicatele medicilor, în frunte cu Colegiul Medicilor din România, vor declanşa protestele, începând cu jumătatea lunii septembrie. Lista revendicărilor cuprinde: rectificare pozitivă de buget la sănătate pentru acest an, creşterea graduală a bugetului destinat Sănătăţii, astfel încât peste 3 ani să ajungă la 6%, bugetul Sănătăţii să fie utilizat nu doar pentru plata arieratelor, ci şi pentru plata personalului şi dezvoltarea investiţiilor, o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor, salarii mai mari pentru rezidenţi, toţi tinerii care intră în sistemul de sănătate să aibă o sa