Institutele din subordinea Ministerului Educaţie primesc în 2013 cu 30% mai puţini bani pentru investiţii, comparativ cu 2012. Analiza realizată de cotidianul.ro are la bază date oficiale din cei doi ani, publicate prin ordin al ministrului de resort.
În contextul apariţiei unei noi dispute între putere şi opoziţie pe tema situaţiei în care se află cercetarea din România, cotidianul.ro a realizat o analiză pornind de la cifre concrete. Mai exact, de la sumele alocate de Guvern, în 2012 şi 2013, pentru a sprijini investiţiile făcute de institutele de cercetare-dezvoltare din România.
Ministerul Educaţiei are în coordonare 19 institute de cercetare. Sunt în coordonare, întrucât se autofinanţează, însă pot primi bani şi de la bugetul de stat, strict pentru investiţii. În acest an, printr-un ordin semnat de ministrul Mihnea Costoiu, cele 19 institute de cercetare au primit în total 56,79 milioane lei. Printr-un ordin similar aprobat de Ministerul Educaţiei în aprilie 2012, sub semnătura secretarului de stat Dragoş Ciuparu (PDL), suma alocată a fost de 82,5 milioane de lei. De notat este faptul că ordinul respectiv a fost aprobat în data de 26 aprilie, când la guvernare era PDL, dar a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 14 mai, în timpul Guvernului USL. Ordinul a rămas în vigoare, fără să fie modificat de noul ministru.
Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi bani au fost direcţionaţi către Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru fizică şi inginerie nucleară, institut implicat în proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics). De altfel, meritele pentru proiectul de la Măgurele şi le arogă atât actuala, cât şi fosta guvernare. Pentru Funeriu este vorba de „cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică dezvoltat vreodată în România”, în timp ce Ponta spune că este „un proiect istoric”. Institutul a primit anul trecut