Cea de-a 11-a ediţie a simpozionului de sculptură „Brâncuşiana” şi-a închis porţile sâmbătă, la fel de festiv cum se deschidea acum două săptămâni. De această dată însă artiştii s-au bucurat şi de prezenţa primarului Florin Cârciumaru, care a avut ocazia să admire în premieră operele create de cei şapte artişti şi donate apoi municipalităţii pentru a le expune în spaţii interioare ale unor instituţii sau în muzee.
La simpozion au fost înscrişi şapte artişti, patru din România şi trei din străinătate, cu toţii sculptori în piatră: Uli Schwander din Germania, Pedro Jordan din Spania şi Georgi Minchev din Bulgaria, precum şi sculptorii români Florin Vîlceanu, Amarandei Giani Iosif, Nicolae Răzvan Mincu şi Cristian Pentelescu. Aceştia au avut la dispoziţie aproximativ două săptămâni pentru a desăvârşi operele care vor intra de acum în patrimoniul artistic al municipiului Târgu Jiu. Dacă la deschiderea simpozionului, în Parcul Central, unde au fost deschise atelierele de creaţie, se puteau vedea câteva blocuri mari de marmură sau granit, acum locul acestora a fost luat de şapte sculpturi, nu foarte mari, regula acestei ediţii fiind ca sculpturile să nu depăşească un metru pentru a se putea amplasa în interior.
Prezentă la închiderea simpozionului, criticul de artă Mălina Conţu a precizat că patru dintre opere au ca temă principală o temă regăsită şi în opera lui Brâncuşi, sfera: „Referitor la cele şapte lucrări realizate am regăsit două direcţii majore şi una dintre ele este puţin mai aparte. Patru dintre sculpturi se raportează la sferă şi la modelul de perfecţiune pe care îl oferă acest simbol al esenţei universului”.
Au fost create opere de dimensiuni mijlocii
Procesul de creaţie a avut loc în aer liber, chiar pe Digul Jiului, în spatele Muzeului de Artă, fiind urmărit pe viu de turiştii sau localnicii care treceau prin Parcul Central spre lo