Aproximativ 60 la sută dintre cetăţenii americani se opun unei intervenţii militare a ţării lor în Siria, doar 9 la sută fiind favorabili unei astfel de operaţiuni, conform unui sondaj efectuat de Institutul Ipsos la cererea Reuters.
Ponderea celor favorabili intervenţiei creşte de la 9 la 25 la sută în cazul în care se demonstrează că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice, însă, chiar şi în această situaţie, 46 la sută dintre americani se opun unei intervenţii militare americane.
Sondajul a fost efectuat în perioada 19-23 august.
Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista "o ripostă importantă" dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că armata americană este pregătită să intervină împotriva regimului sirian, precizând însă că nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens.
Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc. Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice.
Regimul islamist de la Teheran a ameninţat Statele Unite că depăşirea "liniei roşii" printr-o eventuală intervenţie miliară în Siria va genera "consecinţe dure".
Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internaţională, a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic. Regimul Bashar al-Assad a comunicat că nu a utilizat niciodată arme chimice de la începerea conflictului.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat într