Bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani este un loc ferit de agitaţie şi de ochii curioşilor. Este locul în care miresmele de tot felul te ameţesc, iar aburii mâncărurilor dogoresc. Câteva femei muncesc precum albinele de dimineaţă până seara, pentru ca sutele de pacienţi ai spitalului să primească hrană caldă şi gustoasă. În bucătăria spitalul sunt gătite, zilnic, aproximativ de 2000 de porţii de mâncare. Fiecare meniu este gândit în parte, pentru că pacienţii primesc hrana diferenţiat, în funcţie de afecţiunea de care suferă.
În jurul orei 10.00, la ceva timp după ce este oferit mic dejunul pacienţilor, am ajuns în bucătăria Spitalului Judeţean, unde bucătăresele munceau cu spor. Cum intru, mă întâmpină asistenta dieteticiană Rica Ghinea, care-mi prezintă treptat încăperile. La intrare este camera de curăţat legume, unde trei femei aproape că terminaseră de curăţat cartofi, apoi magazia cu alimente, unde erau aşezate într-o ordine perfectă pungile cu făină, paste, sticlele cu ulei, pâinea şi condimentele. Mai jos, cum cobori pe scări este „inima blocului alimentar”, unde totul este gândit şi pregătit până capătă gust. Apoi, în dreapa este camera de spălat vase, iar în stânga camera de tranşat carne.
Pavată cu bucăţi mici de faianţă, bucătăria era invadată de lumina soarelui, dar şi de aburii fasolei care fusese pusă deja la fiert. Aparatura este veche, are zeci de ani, doar două tăvi electrice mari şi un cuptor făceau notă discordantă. Utilajele şi instalaţia veche funcţionează în mare parte datorită îndemânării muncitorilor, care le îngrijesc, le mai schimbă o piesă. În rest, totul merge ca la carte...ca la cartea de bucate.
Bucătăresele dădeau prin tocător legumele. Urma să se pregătească mâncare de fasole boabe, orez cu legume, tocăniţă, ciorbă de zarzavat, supă, spanac, pulpe şi cartofi la cupto