Câteva mii de turişti s-au adunat, sâmbătă şi duminică, în Piaţa Sfatului din Braşov, unde a avut loc cea de-a patra ediţie a Turnirului Cetăţilor, cel mai spectaculos moment fiind întrecerea călare a cavalerilor medievali.
Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, cavalerii şi domniţele şi-au instalat taberele în Piaţa Sfatului, turiştii fiind invitaţi să participle la luptele dintre cavaleri, dar şi să guste din preparatele gătite la ceaun.
Pentru copii a fost amenajată o "grădiniţă medievală", unde cei mici unde s-au lăsat pictaţi pe faţă, au îmbrăcat costume medievale şi s-au întrecut în mânuirea spadelor de lemn, au pictat sau şi-au confecţionat singuri, sub îndrumarea meşterilor populari, păpuşele din stofe sau jucării din lemn.
Cel mai spectaculos moment a fost turnirul călăreţilor, în Piaţa Sfatului fiind amenajată pentru prima data o pistă cu nisip unde au fost aduşi pentru spectacol patru cai de rasă. Cavalerii cetăţilor s-au întrecut în prinderea inelelor de la domniţe, tăierea pepenilor sau luptele cu suliţe, cel mai destoinic cavaler, Cavalerul Abastru de Braşov, fiind desemnat câştigător.
"Cei patru cai, vârste între 7 şi 9 ani, sunt din rase diferite - un andaluzian din Spania, Centenario, pe care l-a încălecat Cavalerul Albastru, un cal frizian provenit din Olanda, este o rasă spectaculoasă pe care văd că toată lumea l-a apreciat, pe nume Petre, un murg lipiţan de la Herghelia Sâmbăta de Jos, Nero, şi mai este un cal de sport românesc, cu numele de Ronin. Fiecare cal este antrenat pentru spectacol, şi nu pentru performanţe deosebite. Este foarte greu să ai un cal care îţi execută toate mişcările pe care le ceri într-un spaţiu atât de strâmt şi cu foarte multă lume în jur fără să se sperie sau să se opună. Unii dintre ei au fost şi la concursuri, Ronin la sărituri, iar Nero a concurat la o competiţie de atelaje", a spus Tiber