Avocata inculpaţilor din dosarul „Jaful secolului”, Maria Vasii, spune că reprezentanţii muzeului, prin măsurile de siguranţă slabe pe care le-au luat, i-au indus în eroare pe clienţii săi, care credeau că fură nişte reproduceri pe care pot lua cel mult 30.000 de euro, sumă de care aveau nevoie pentru a scoate o casă de sub sechestru.
Autorii unuia dintre cele mai mari jafuri din ultimii ani nu ştiau că au furat câteva dintre cele mai importante tablouri din lume, apune avocata unora dintre ei, Maria Vasii. Potrivit acesteia, modul în care autorităţile au păzit tablourile semnate de artişti precum Picasso, Claude Monet, Matisse sau Gauguin i-a făcut pe tulceni să creadă că operele sunt, de fapt, nişte reproduceri bine făcute. „Modul în care a fost – sau, mai bine zis, n-a fost – asigurată paza acestui muzeu i-a făcut pe aceşti tineri să creadă că au de-a face cu nişte reproduceri. Nu am zis niciodată că este o scuză pentru clienţii mei, ci că ei nu ştiau adevărata valoare a tablourilor, crezând că nu sunt originale”, a spus Maria Vasii.
Cu banii voiau „să salveze” casa lui Darie
Ea a subliniat faptul că Eugen Darie a participat la jaf presat de datoriile pe care le avea şi că spera să reuşească să vîndă tablourile pe 30.000 de euro. „Eugen Darie s-a lăsat convins să participe la faptă pentru că avea mare nevoie de bani. El se gândea că, dacă au noroc, scot pe tablouri 30.000 de euro, suma de care avea nevoie pentru a-şi scoate casa de sub sechestru”, a explicat avocata. Despre sistemele de siguranţă foarte slabe şi despre lipsa de interes a reprezentanţilor muzeului pentru a le proteja, Maria Vasii spune că n-au făcut altceva decât să le întărească hoţilor convingerea că au de-a face cu nişte falsuri.
Nu erau camere în sala în care erau tablourile
„Au observat că în sala în care erau tablourile nu exis