Vasile Botnaru în dialog cu Igor Munteanu, ambasadorul Moldovei în Statele Unite.
De Ziua Independenţei, unei naţiuni tinere i-ar sta bine să îşi pună întrebări existenţiale, lăsând la o parte, măcar de sărbători, lamentările, dar şi trufia descendenţei, recursul la vitregii geopolitice sau concursul nefericit de împrejurări. La o adică, asemenea întrebări nu strică nici în viaţa cotidiană, dacă naţiunea, tânără şi bezmetică, îmbătată de iluzia dreptului inalienabil la un viitor, nu are frica de oglindă.
Pornind de la această convingere, pe care sper să o împărtăşiţi, mi-am găsit interlocutorul potrivit care să ne spună care sunt ingredientele ce au favorizat coagularea naţiunii americane, cea care şi-a căpătat dreptul să instituie modele în diverse domenii ale progresului civilizaţional.
Aşadar, în studioul de la Chişinău al Europei Libere, astăzi se află ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Excelenţa Sa, Igor Munteanu.
Vasile Botnaru x Vasile Botnaru Europa Liberă: În Republica Moldova, Ambasada Statelor Unite este omniprezentă, cu un personal care acoperă diverse domenii. Îl vedem pe ambasadorul american mereu intervenind cu sugestii şi cu donaţii şi aceasta creează o impresie că americanilor le pasă de tot ce facem noi. La un moment dat, chiar există un fel de alintare. Este, într-adevăr, Republica Moldova atât de prezentă pe agenda Statelor Unite, aşa cum este pe agenda ambasadorului?
Igor Munteanu: „Fiecare ambasador a adus o contribuţie foarte importantă la consolidarea cooperării dintre Republica Moldova şi Statele Unite şi fiecare misiune a Statelor Unite este, în mod tradiţional, activă în arealul, în ţara în care se găseşte. Respectiv, faptul că domnul ambasador William Moser vine cu idei noi se face văzut prin iniţiativele pe care le lansează pe domeniul economic, pe pol