Ca aproape în fiecare an, saşii din Transilvania plecaţi peste mări şi ţări au ales să se întâlnească în a doua lor ţară: România. Anul acesta, întâlnirea a avut loc tocmai în Livezile (sau jaad, cum era cunoscută acum zeci de ani) şi a reunit sute de saşi din toată Transilvania.
Centrul comunei Livezile a prins astăzi viaţă cu ajutorul saşilor, care au ales mica localitatea de lângă Bistriţa drept gazdă pentru întâlnirea lor anuală. Au fost aşteptaţi cu mici, bere, mâncare românească, multă voie bună şi bineînţeles muzică tradiţională săsească.
Nu a lipsit nici folclorul românesc, mulţi dintre cei prezenţi luând contact cu el pentru prima dată. Asta pentru că s-au născut în ţări precum Austria sau Germania, iar mulţi au venit pentru prima dată în România, pentru a cunoaşte pământurile natale ale părinţilor lor, saşi de origine.
În ciuda vârstei înaintate şi a obligaţiilor cotidiene, pe saşii din Transilvania care s-au răspândit în toată Europa în timpul războiului sau în perioada comunistă nu îi împiedică nimic să revină „acasă”. Pentru mulţi România încă înseamnă acasă, deşi fără lipsă de aroganţă recunosc că nu s-ar mai muta înapoi, pentru că mai avem de învăţat „cum stă treaba cu democraţia”.
Poartă cu mândrie costumele populare săseşi, pe care le păstrează la loc de cinste în ţările unde s-au stabilit şi unde încearcă să facă cunoscute particularităţile etnicilor germani stabiliţi în Transilvania.
Nu îşi uită locurile natale, iar acest lucru se vede şi în „cadourile” oferite comunităţilor de unde provin. Este şi cazul lui Horst Göbbel, vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen şi istoric de profesie, care a tipărit pe banii lui o carte dedicată celebrării celor 700 de ani de atestare documentare şi care a participat activ la organizarea întâlnirii de