Numărul mic de ore pe care oamenii le dorm pe noapte este o problemă de interes global care are consecinţe grave asupra organismului individului, dar şi asupra societăţii, per ansamblu, se arată într-un studiu citat de „Huffington Post”.
Odihna insuficientă aproape că a devenit o stare normală de fapt într-o societate care se concentrează tot mai mult pe muncă la foc continuu şi pe ore state peste program, la serviciu.
De exemplu, englezii dorm foarte puţin. 65% dorm doar o medie de 6 ore şi 27 de minute pe noapte, conform unui sondaj realizat de compania hotelieră „Travelodge“. Asta înseamnă cu 30 de minute mai puţin decât pragul minim al recomandării care spune că un adult trebuie să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte, notează „Huffington Post“.
Oamenii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte se supun unor riscuri de sănătate destul de grave, care variază de la probleme de memoria sau de inima, până la risc de cancer şi de diabet şi chiar moarte.
Însă, în această societate axată pe muncă şi iar muncă (eventual şi o mică petrecere), cum să reuşim să strecurăm şi suficient somn în programul deja foarte încărcat? În 2009, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a adunat date din cele 30 de naţiuni membre pentru a analiza cum se foloseşte timpul liber, inclusiv cât de multe ore dorm indivizii.
Cine doarme cel mai mult?
Potrivit analizei OCDE, China este ţara care doarme cel mai mult, cu peste nouă ore de somn înregistrate ca medie pe cetăţean (542 de minute). Somnul este încurajat în China, motiv pentru care se poate dormi oricând şi oriunde.
Imediat după China urmează Franţa, o altă „ţară foarte odihnită” în care cetăţenii dorm, în medie, aproape nouă ore pe noapte (530 de minute). Nici Spania nu stă prea rău, asta poate şi datorită siestelor regul