Cluj-Napoca va deveni un centru de regiune, după regionalizarea sistemului de Ambulanţă, potrivit secretarului de stat Raed Arafat. Sistemul de Ambulanţă ar putea să nu respecte regionalizarea administrativă. La Huedin şi Dej vor fi staţii de ambulanţă de tip 2.
Sistemul judeţean de ambulanţă va fi desfiinţat, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii. Acesta va fi înlocuit şi inclus într-un sistem regional de ambulanţă, gândit pe 8 regiuni. Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că municipiul Cluj-Napoca se va transforma în capitala sistemului de ambulanţă din Regiunea de Nord-Vest.
"Clujul rămâne centru de regiune pe ambulanţă. E benefic atât organizatoric cât şi operativ. Am mers pe centrele universitare care au capacitatea medicală mai mare şi cu tradiţie în domeniu. Ideea e să reducem aspectele care fac din serviciul de ambulanţă servicii separate şi să se transforme într-un serviciu unic care să nu ţină seama de limitele administrative ale regiunii şi să acţioneze în beneficiul pacientului, indiferent din ce judeţ", a explicat pentru ZIUA de CLUJ, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
El a punctat că cele 8 sisteme regionale vor putea fi coordinate mai eficient. "Este mult mai uşor să coordonezi 8 servicii de ambulanţă. Avem experienţă cu Bucureşti-Ilfov iar acum urmează să le creăm pe următoarele 7. E mai eficient să lucrezi cu 8 manageri decât cu 41 şi există o echilibrare a bugetului pe plan regional", a continuat Arafat.
Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă al judeţului Cluj, Horia Simu a arătat că déjà s-a început operaţionalizarea sistemului. "Clujul rămâne centru de Regiune. Este vorba de o regionalizare medicală, nu administrativ-teritorială. Noi oricum am avut, în beneficiul pacientului, 50-60 intervenţii până aproape de Beclean, ori în Sălaj şi Maramureş, aproape de Ileanda