Immersive Theatre e primul teatru românesc de la Londra, creat de doi artişti clujeni. Primele 3 piese de teatru Forum puse în scenă de compania de teatru au ca scop dialogul intercultural, prin prisma amintirilor româneşti din perioada comunistă. Immersive va pune în scenă, în Anglia, "Cântăreaţa cheală" în variantă interactivă, cu sprijinul ICR.
Actriţa Anca Doczi şi regizorul Cristian Luchian au pus bazele primei companii de teatru cu profil românesc din Londra. Ca discurs cultural, Immersive Theatre îşi propune crearea unei reţele de performeri care să faciliteze colaborarea dintre artiștii Români care locuiesc pe teritoriul Marii Britanii şi artiştii locali. Compania îşi doreşte să devină o punte de legatură creativă între România şi Marea Britanie.
Cei doi artişti absolvit cursurile Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, în 2010, iar din 2012 au creat Immersive Theatre, ca o promisiune. Cu un discurs articulat, eficient şi deloc boem, cei doi pun punctul pe "i": teatrul oferă produse culturale care trebuie manageriate ca atare.
"Cu Immersive dorim să creăm un fel de HUB creativ între performerii români şi englezi, indiferent dacă sunt actori, sculptori sau alt tip de artişti. Ne dorim să creăm o reţea de artişti români şi englezi care să colaboreze în proiecte comune în România sau Anglia. Într-o primă fază, în primele noastre piese, gândite în stilul teatrului Forum, am abordat tematica socială. Publicul englez a fost foarte încântat şi continuăm să primim scrisori şi e-mail-uri de la ei", a explicat Cristian Luchian.
Cu prima piesă jucată în Anglia, "Memodrome: Exile", artiştii clujeni au pus sub lumina reflectoarelor din Rich Mix Theatre realităţile cu care se confruntă imigranţii români din Anglia, într-o manieră interactivă. Având un scenariu non-linear, 5 personaje cu poveşti