Din momentul începerii vieţii sexuale, femeile, indiferent de vârstă, trebuie să-şi facă periodic controale ginecologice. Prin intermediul acestora, pot fi diagnosticate precoce eventualele boli. Potrivit specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică, dacă femeile ar face anual controale ginecologice, multe dintre cazurile de cancer de col uterin, de ovare sau chiar de sân.
Prea multe femei îşi pierd viaţa, anual, din cauza cancerului de col uterin, ovarian sau de sân. Dacă acestea s-ar controla regulat, o dată pe an, multe dintre ele ar avea şansă la viaţă. O spun chiar specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), care recomandă femeilor, indiferent de vârstă, să meargă la ginecolog imediat ce şi-au început viaţa sexuală.
Specialiştii DSP spun că femeile care prezintă scurgeri sau sângerări vaginale, trebuie să se prezinte mai des la control. „O tânără care şi-a început viaţa sexuală trebuie să se prezinte la un examen ginecologic. Toate tinerele active sexual trebuie să înceapă testarea pentru cancerul de col uterin de la vârsta de 25 de ani sau la un an sau doi de la debutul vieţii sexuale, indiferent cât de târziu ar surveni. Examenul medical constă în efectuarea unui examen ginecologic şi din recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. Testarea se recomandă să se repete la trei ani la femeile cu col normal şi fără factori de risc pentru infecţiile genitale. În cazul pacientelor care prezintă diferite simptome, scurgeri vaginale, sângerări intermenstruale, testele trebuie să se facă la intervale mai scurte”, recomandă specialiştii.
Între 25 şi 35 de ani, femeile trebuie să meargă periodic la medicul lor ginecolog, pentru că la aceste vârste se folosesc mai frecvent mijloace contraceptive. După 35 de ani, creşte incidenţa cancerului de sân, aşa că specialiştii recomandă ecografiile mamare. Acest tip de investigaţii permite