Viitorul si prosperitatea societatii au depins si depind in continuare in primul rand de inovatie.
Statele Unite au cunoscut o prosperitate fulminanta in ultimele doua secole, datorita ideilor inovatoare cu care si-au faurit industria si datorita priceperii de a prelua ideile altora si a le pune rapid in aplicare, tot in industria lor.
Asii industriei si asii finantelor
Ani in sir, Statele Unite au constituit modelul suprem al inovatiei, starnind invidia tuturor celorlalti pentru modul cum au imbunatatit viata sutelor de milioane de oameni si atragand nesatisfacutii altor meleaguri spre aceasta patrie a belsugului. America a fost multa vreme varful prosperitatii lumii.
Dar nimic nu este atat de perfect incat sa nu poate fi depasit. Un studiu recent, elaborat chiar in America de catre "Information Technology & Innovation Foundation" constata ca Statele Unite ocupa astazi locul al patulea in clasamentul inovatorilor industriali, depasite fiind de tari mult mai mici, cum ar fi Singapore sau Finlanda, arata La Tribune.
S-a petrecut si se petrece un fapt ciudat. Asii industriei si ai tehnologiei de altadata au devenit brusc asi in ale finantelor. Este mult mai rentabil si mai comod sa cumperi si sa vinzi actiuni, valuta sau aur, decat sa nascocesti pistoane, butoane si cutii de viteze.
Inventivitatea si initiativa industriala sunt depasite de eficienta directa a operatiilor financiare, unde investesti si te imbogatesti rapid, fara sa-ti bati capul cu cercetarea, cu tehnologiile sau formarea de specialisti. America devine o alta America.
Principalii platitori de impozite
Imperiul finantelor este excelent sub aspectul profitului, dar efectele sociale sunt devastatoare. Imbogatirea marelui industrias crea armate de angajati, care isi hraneau familiile din ce castigau, isi construiau