Un grup de 40 de romi dintr-o tabără de la periferia oraşului Grigny, din Franţa, a ajuns “vedetă” pe Internet, văzându-şi postate CV-urile online, graţie unei asociaţii de sprijin, Perou, pentru care munca reprezintă baza integrării în societate, comentează publicaţia franceză Le Point.
Site-ul, realizat special pentru aceştia (perou-emploi.org), se vrea un “Pol al locurilor de muncă” pentru o parte dintre cei 150 de rezidenţi ai bidonville-ului din Grigny, o familie extinsă originară din regiunea Bihor, scrie Le Point. Câte un membru al fiecărui cămin (aproape toţi bărbaţi) a fost selecţionat pentru acest experiment. Potenţialii angajatori pot să găsească un muncitor, în funcţie de domeniile în care fiecare dintre aceştia s-ar putea descurca (construcţii, reparaţii auto etc) şi se pot informa în legătură cu legislaţia în vigoare pentru angajarea cetăţenilor români şi bulgari, mai explică sursa citată.
Fiecare fişă personală cuprinde o notă detaliată a vieţii respectivei persoane, un fotografie-portret realizată de un fotograf profesionist, precum şi contactul unui cetăţean francez, care ar putea oferi referinţe despre respectivul solicitant de loc de muncă.
Pentru aceasta, colectivul asociaţiei Perou a realizat interviuri extinse cu fiecare dintre romii în cauză, pentru a le afla talentele, zonele lor de interes, şi mai ales pentru a le afla motivele pentru care vor să rămână în Franţa. “Nu este vorba despre persoane care cerşesc şi care dorm pe o bucată de carton. Am vrut să evităm imaginea mizerabilă a acestei categorii sociale şi să dăm o imagine diferită pentru ceea ce numim bidonville”, explică Victoria Zorraquin, voluntară la Perou, pentru Le Point.
In opinia asociaţiilor de apărare a drepturilor romilor, munca este baza integrării lor sociale. Un loc de muncă deschide calea către obţinerea de venituri legale şi sta