Consiliul Naţional al Elevilor nu este de acord cu măsura de plafonare a sumelor decontate pentru transportul şcolar, considerând-o dezavantajoasă pentru mare parte a elevilor navetişti, cărora li se va deconta, astfel, cel mult o treime din costul abonamentului.
Ministerul Finanţelor prevede decontarea abonamentelor de transport, începând cu suma de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de trei kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc trei kilometri, până la limita de 50 de kilometri, suplimentarea sumei cu doi lei pentru fiecare kilometru.
“Guvernul nu a plătit nici până în acest moment suma necesară decontării transportului elevilor în acest an şcolar, de aceea este posibil ca, în noul an şcolar, rata abandonului să crească. Consiliul Naţional al Elevilor nu va fi pasiv şi va lua toate măsurile necesare pentru respectarea drepturilor şi intereselor elevilor. Problema deconturilor este cauzată de subfinanţarea sistemului educaţional şi nu de alte cauze externe. Din acest motiv, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului respectarea Legii Educaţiei, în privinţa alocării a minimum 6% din PIB pentru Educaţie”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.
În prezent, sistemul educaţional preuniversitar necesită o creştere a finanţării – consideră reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor -, pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, integrarea şi formarea tinerilor pentru piaţa muncii, dar şi asigurarea unor condiţii şi servicii sociale favorabile, precum burse, alocaţii şcolare şi programe de consiliere şi orientare în carieră. “Printre priorităţile de finanţare şi evaluare ale sistemului se află şi şcolile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii şi nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. Totodată, sistemu