Peste 20 de producători de talie mică de vinuri care deţin o suprafaţă de maximum 20 de hectare au apărut în ultimii ani pe piaţa locală de vin, investiţiile acestora fiind susţinute din fonduri europene, arată datele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Abordarea acestora este diferită din punctul de vedere al marketingului, al promovării de cel al marilor companii, şi sunt cei care vor avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte construirea unei imagini a României ca ţară viticolă, este de părere Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.
„Aceşti producători mici sunt singura şansă pe care o are România pentru apariţia diversităţii, pentru construirea unui mesaj unitar, dar şi pentru educaţia consumatorilor“, a spus Gheorghe. El a fost prezent la deschiderea Congresului Mondial al Viei şi Vinului care are loc în aceste zile la Palatul Parlamentului din Capitală. Printre producătorii care au apărut ca urmare a investiţiilor din fonduri europene se numără Lacerta, Domeniile Săhăteni sau Via Sandu, mai spune Gheorghe.
Datele citate de Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, arată că în ultimii cinci ani România a absorbit integral fondurile europene puse la dispoziţie, de 42 de milioane de euro, iar în această perioadă sunt discuţii pentru ca alocările să se majoreze cu 5-6 mil. euro pe an până în 2018. Sectorul viticol este singurul din agricultură care a atras toate fondurile puse la dispoziţie.
„Rezultatele se vor vedea în câţiva ani. Acum vinurile româneşti sunt bune. Sunteţi pregătiţi de luptă“, a spus Federico Castellucci, directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), în contextul apariţiei de noi vinuri (din fonduri europene) în România.
Locul 10 mondial la suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie
Datele citate de ministrul agriculturii arată că Român