Concluzia aparţine inginerului Vasile Balcan, după un schimb de experienţă în Ucraina.
Directorul Marsat, inginerul Vasile Balcan, este beneficiarul unui schimb de experienţă organizat de firma Bayer în Ucraina. Organizarea, tehnologia, sprijinul acordat de stat fermierilor şi rezultatele spectaculoase din agricultura fostei ţări sovietice ar fi doar câteva dintre modelele de urmat şi pentru dezvoltarea agriculturii din România. “Ar fi de precizat de la bun început că Ucraina a ajuns la o inflaţie de 0,2%, de la 20%, că preţurile scad, iar agricultura are o pondere de circa 9,6% în PIB. Din cele 32 de milioane de hectare de teren arabil deosebit de fertil, doar şapte hectare sunt în exploatarea persoanelor fizice, cea mai mare parte fiind exploatat în ferme de dimensiuni de la 300.000 de hectare până la 600.000 de hectare. Producţiile obţinute cu tehnologii avansate şi sprijin de la stat acordat fermierilor – mai ales la grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă – poziţionează Ucraina, alături de Rusia, ca prim exportator de cereale pentru Europa, loc pe care îl avea România în 1938″, a declarat Vasile Balcan, director al Marsat.
Transferul de proprietate s-a făcut în Ucraina fără a fi distruse sau fărâmiţate fostele colhozuri, ceea ce a permis ca, în câţiva ani, aplicându-se tehnologii moderne pe suprafeţe mari, să readucă ţara a doua ca mărime din Europa la un statut de invidiat din punct de vedere al investiţiilor şi rezultatelor din agricultură.
Concluzia aparţine inginerului Vasile Balcan, după un schimb de experienţă în Ucraina.
Directorul Marsat, inginerul Vasile Balcan, este beneficiarul unui schimb de experienţă organizat de firma Bayer în Ucraina. Organizarea, tehnologia, sprijinul acordat de stat fermierilor şi rezultatele spectaculoase din agricultura fostei ţări sovietice ar fi doar câteva dintre modelele de urmat şi pentru dezvol