Angajatii Agentiei de securitate nationala a Statelor Unite (NSA) s-au folosit inclusiv in scopuri personale de avantajele locului lor de munca, spionand cupluri si aventuri extraconjugale, a declarat senatoarea Dianne Feinstein pentru cotidianul Wall Street Journal.
Potrivit spuselor sale, in ultimii zece ani, NSA a inregistrat cateva asemenea “abateri”, “cazuri izolate”, dupa cum le-a numit senatoarea americana. “Cel mult de doua ori an”, a precizat Dianne Feinstein. Cu toate acestea, acest program de supraveghere a primit o denumire proprie – LOVEINT.
In alta ordine de idei, NSA a adunat in mod regulat informatii informatii in reprezentanţele Uniunii Europene /UE/ la New York şi Washington, reuşind să obţină acces la conferinţele video interne al ONU. In plus, NSA consideră sediul de la Viena al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică /AIEA/ drept una dintre ţintele-cheie pentru spionaj.
Publicatia germana Der Spiegel a publicat un nou pachet de documente privind activitatile de spionaj ale NSA, din care reiese ca in aprilie anul curent, angajaţii Agentiei au elaborat un tabel de priorităţi, de la cea mai mare /gradul 1/ până la cea mai mică /gradul 5/ şi le-a ataşat anumitor state şi instituţii internaţionale. Rusia, alături de Iran, Coreea de Nord şi China au fost clasate ca priorităţi de gradul 1, /UE/ - de gradul III. În cazul UE, NSA era interesată în primul rând de stabilitatea financiară, relaţiile comerciale şi politica externă.
Ca prioritate de gradul II a fost clasată informaţia de politică externă din ONU. Potrivit Der Spiegel, NSA are colaboratori proprii la ONU, care lucrează acolo ca diplomaţi. În afară de aceasta, specialişti în tehnologie ai NSA au reuşit, în 2012, să obţină acces şa reţeaua organizaţiei, fapt pe care l-au şi comentat, în mod entuziast, într-un raport al lor: 'Fluxul de date ne deschide