Evadarea din lumea rece a secolului vitezei nebune devine tot mai des o realitate pentru oamenii care aleg să nu facă parte din cultul ce se închină la Zeul Banului. Lasă cariera și salariile mari în urmă, îngrozindu-și părinții, și iau lumea în piept, asemeni temerarilor din vremuri de demult, inițiați în arta de a trăi liber. Timișoreanul de 22 de ani, absolvent de Psihologie, Bogdan Budai trăiește acum povestea refugiului în lumea largă. Are barbă și mustață, câțiva gologani în buzunar și o demisie dintr-o corporație la activ. În 16 martie a plecat în călătoria vieții lui, iar până acum a străbătut șase țări: Ungaria, Croația, Slovenia, Italia, Franța, Spania și tocmai a ajuns în Portugalia. Nebunie? Greu de spus. Cert este însă că Bogdan învață, pe propria piele, ce înseamnă “carpe diem”.
Bogdan Budai e pe lngă Lisabona acum și spune că se bucură de noua lui viață. Povestește că în unele țări a petrecut doar o noapte, iar în altele, două luni. În total a cheltuit doar 150 de euro. Cu două zile înainte de a pleca un prieten i-a făcut cadou un pedometru – un aparat care contorizează pașii făcuți de cel care-l poartă. Așa că Bogdan știe că în Croația a făcut primul milion, iar ca să ajungă la Atlantic a avut nevoie de 1.325.555 de pași.
Cea mai mare cheltuială, 15 euro
Cum se descurcă Bogdan fără bani de călătorie? Caută pe Internet persoane la fel de deschise ca el care oferă cazare și masă contra ajutor în gosposdărie sau afacere. Așa a văzut Ungaria sau Croația – țări în care a petrecut cel mai mult timp. Prima dată a lucrat pe lângă o pensiune lângă Pecs și i-a ajutat pe proprietari la recepție și grădinărit. ”Eu consider că mă descurc foarte bine cu banii. Daca fac un calcul îmi dau seama că am cheltuit, în medie, 1 euro pe zi. În banii ăștia având inclus transport, cazare, mâncare, țigari și iesit în oraș. Nu e mult, dar aș putea chia