Cea mai bună recoltă din ultimii 8 ani ar trebui să îi umple pe ţărani de bani. Culmea, însă, îi va umple de datorii! Preţul mic al grânelor şi lipsa cererii determină fermierii să vândă sub preţul de producţie.
"Preţul grâului este foarte scăzut, iar şansele să crească în perioada următoare sunt foarte mici. Mulţi fermieri au nevoie de bani pentru înfiinţarea culturilor de toamnă şi sunt constrânşi să vândă la orice preţ", spune Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole.
Blestemul bogăţiei
Pentru agricultură, anul 2013 a fost unul bun. Pentru agricultori, nu. Deşi producţia naţională de grâu, cu 40% mai mare decât anul trecut, poate asigura necesarul de pâine al ţării până în 2018, fermierii sunt sortiţi falimentului. Dacă în 2012 kilogramul de grâu s-a vândul cu 1 leu, la recolta de anul acesta preţul a coborât la nivelul de acum trei ani, de 0,5-0,6 lei. Şi nici aşa nu cumpără nimeni!
Agricultorii sunt victimele propriului succes. Pe cele 74.500 hectare cultivate cu grâu în judeţ, anul acesta s-a obţinut o producţie medie de 4.000 kilograme, cu 1.000 mai mult decât anul trecut. "Producţia depăşeşte cu mult cerinţele pieţei. Statistic, consumul de pâine pe cap de locuitor este de 98 kilograme pe an. Asta înseamnă la nivelul judeţului Bihor un necesar de 60.000 tone, iar producţia totală a fost de 300.000 de tone", spune şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).
Surplusul a inundat industria furajelor, pastelor făinoase, drojdiei şi spirtoaselor, punând şi mai mult presiune pe preţ. Dacă în urmă cu o lună producătorul de furaje Nutrientul Palota cumpăra grâul la 0,65 lei, preţul a scăzut treptat, pentru ca acum să plătească doar 0,5 lei. "Să vinzi grâul cu 50 de bani e pierdere curată. Mulţi fermieri nu îşi vor putea plăti băncile", prevede Hodişan.
Pe pierdere...
Dan Corbuţ (foto), patronul Agroind Cauceu, firmă