După aproape un sfert de secol de la procesul şi execuţia Ceauşeştilor, reprezentanţii Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte au hotărât să transforme clădirea principală a fostului Comandament al Garnizoanei Târgovişte - UM 01417 şi UM 01378, aflată astăzi în patrimoniul CJ Dâmboviţa -, de pe Bulevardul Regele Carol I, locul detenţiei, judecării şi execuţiei celor doi, în secţie a muzeului.
Inaugurarea a fost fixată pentru data de 2 septembrie, iar organizatorii lucrează febril în aceste zile, pentru ca totul să fie pus la punct, în detaliu.
O clădire cu istorie
În mod normal, astfel de clădiri scoase din anonimat de întâmplări excepţionale, emană un soi de personalitate distantă. O împotrivire discretă în a se lăsa “descusute”, ca o prezervare insidioasă a misterului.
Clădirea centenară a Şcolii de cavalerie din Târgovişte, construită pe la sfârşitul secolului XIX, se comportă, din acest punct de vedere, complet diferit. Aproape că te cheamă, nerăbdător, în umbra verde a copacilor, întinsă ca o perdea peste bejul-portocaliu al faţadei, rotunjită în albul tocăriei şi arcadelor largi, din canicula străzii.
În faţa intrării principale, te întâmpină, cu mâna pe “fierul” spadei de piatră, Dan al II-lea cel Viteaz. În spatele lui, pe frontispiciul clădirii, deasupra arcadei de mijloc, scrie, “bătut” în piatră: “Ofiţerul de cavalerie trebuie să fie şi călăreţ şi cavaler”.
Toată lumea lucrează
În curte, activitate susţinută. Femeile curăţă vechile mese ale completului de judecată, din 25 decembrie 1989, “placate” cu melamină maro. În interior, bărbaţii tencuiesc ce a mai rămas de tencuit, îndreaptă pereţii ciobiţi ici-colo, mai fixează o priză, pun la punct grupurile sanitare. Arhitecţii şi muzeografii stabilesc pe desen amplasarea mobilierului şi a recuzitei.
Miroase a proaspăt şi a vopseluri de apă; în răs