Tendintele autoritare si crizele democratiei din tarile din estul Europei sunt subiectele unui amplu comentariu al jurnalistiilor elvetieni de la Neue Zurcher Zeitung (NZZ), intitulat "Cealalta parte a Europei".
Dupa cateva consideratii legate de situatia din Cehia si Ungaria, autorii isi indreapta atentia si catre tara noastra. "Romania a alunecat anul trecut intr-o criza de stat, cand premierul Ponta a incercat sa preia controlul asupra justitiei", scriu cei de la NZZ.
"Statul de drept UE a fost insusit rapid in tarile central-est europene, inclusiv in Romania si Bulgaria. Aplicarea si schimbarea mentalitatii si a comportamentului necesita insa mult timp. Dominatia totalitara a lasat urme adanci in mentalul multora. Dupa rasturnarile din 1989 au fost in multe locuri chiar comunistii cei care au profitat de privatizarea companiilor de stat si a impartirii resurselor de stat. Tocmai privilegiatii si asupritorii au devenit beneficiarii caderii fostului regim.
In multe locuri, clientela politica si oligarhii dubiosi trag si astazi sforile. Coruptia este omniprezenta. In estul Europei apar in continuare politicieni care nu recunosc principiul impartirii puterilor in stat. Ei percep justitia precum comunistii, ca un instrument de impunere a propriilor interese. Se cred deasupra legii.
Odata ajunsi la putere vor sa puna mana pe ea si sa o mulga, dar in nici un caz sa o imparta. Altii pun interesele unui partid la acelasi nivel cu cele ale unei natiuni intregi. Adversarii politici sunt etichetati drept inamicii statului", apreciaza jurnalistii elvetieni.
"UE a subliniat in repetate randuri ca ambitiile politice nu pot fi o motivare pentru incalcarea principiilor statului de drept. In demersul de integrare in UE, multe tari au inceput depolitizarea justitiei. Drept urmare, Curtea Constitutionala din Romani