În prima parte a acestui an s-a înregistrat o creştere de 4,6%, faţă de 5,1%, în 2012
PwC: Avansul marchează, însă, revenirea la rate pozitive, având în vedere scăderea inflaţiei
Creşterile salariale din sectorul privat se menţin la rate mici, iar nivelul de anul acesta este şi mai mic decât cel din 2012, atingând o medie de 4,6, faţă de 5,1% media din 2012, se arată în studiul PayWell realizat de compania PwC România.
Cu toate acestea, reprezentanţii companiei de audit financiar consideră că această creştere este suficientă, ţinând cont de rata inflaţiei preconizată pentru acest an. "Acest nivel de creştere salarială este mai scăzut faţă de cel înregistrat în 2012 (5,1%), însă marchează revenirea la rate real pozitive de creştere, având în vedere scăderea inflaţiei (în jur de 3% anul acesta)", se arată într-un comunicat, remis ieri redacţiei.
Temperarea creşterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate în cadrul studiului PayWell (cu excepţia IT&C), dar sectoarele cu creştere salarială reală (peste inflaţie) sunt cele de producţie (auto, industrială), de bunuri de larg consum, distribuţie, IT&C şi farmaceutice, în timp ce companiile din sectorul bancar şi retail au aplicat creşteri salariale sub nivelul inflaţiei.
Nivelurile cele mai ridicate ale creşterilor medii salariale au fost alocate managementului (4,9%), urmate de personalul de suport (4,7%) şi personalul operaţional şi de vânzări (4,5%). "În ultimii ani, creşterile salariale efective au fost semnificativ mai mici decât cele planificate în anul anterior, iar pentru anul următor tendinţa continuă: doar 28% dintre companiile participante la studiul PayWell şi-au stabilit deja o politică de creşteri salariale, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%. Acest fapt reflectă deopotrivă ancorarea aşt