Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.
Sute de civili, în majoritate copii, au murit în noaptea de 21 august după un presupus atac atac sângeros cu arme chimice asupra suburbiilor din Damasc, pe care opoziţia siriană îl atribuie regimului al-Assad. Divergenţele dintre Statele Unite şi Rusia cu privire la soluţionarea crizei siriene depăşesc însă componenta umanitară şi se încadrează în jocul complex al reechilibrării balanţei de putere în Orientul Mijlociu, unde în acest moment, analiştii internaţionali apreciază că se redefinesc zonele de influenţă ale marilor actori statali.
Cele două tabere ale comunităţii internaţionale care dirijează deciziile referitoare la criza siriană, una condusă de Statele Unite şi cealaltă de Rusia, au evitat timp de doi ani să aprobe o implicare militară din exterior, în scopul soluţionării sângerosului conflict pe cale diplomatico-politică. Cu toate acestea, decizia recentă a unei posibile intervenţii militare americane în Siria apare pe fondul unei tensiuni crescute între Rusia şi SUA. Răcirea relaţiilor dintre Moscova şi Washington a atins punctul maxim din ultimele două decenii după ce preşedintele american Barack Obama a anulat întâlnirea de la Moscova cu omologul său rus, deschizând drumul unei competiţii dure, jucate indirect, pentru promovarea ambiţiilor şi intereselor celor doi lideri globali în regiune.
PREGĂTIRI DE RĂZBOI ÎN MEDITERANĂ
Pentagonul a început sâmbătă, mobilizarea forţelor în apropierea Siriei, în vederea unei eventuale intervenţii militare în această ţară, conform Secretarului american al Apărării, Chuck Hagel. Oficiali din cadrul Pentagonului au anunţat că o a patra navă militară americană, dotată cu rachete de croazieră, a fost transferată în estul Mării Mediterane. Comandanţii militari de rang în