Cercetatorii britanici au facut o descoperire uluitoare in urma analizarii unui pocal roman, vechi de 1.600 de ani.
Ei au aflat ca romanii au fost pionierii nanotehnologiei, o metoda moderna care a fost conceputa de-abia spre sfarsitul secolului al XX-lea.
Cercetatorii au descoperit un secret de acum 1.600 de ani referitor la o cupa romana din jad de culoare verde care apare rosie cand este luminata din spate, potrivit Smithsonian.
Secretul acestei culori a potirului roman, aflat la British Museum, reprezinta cheia pentru o noua tehnologie supersensibila, care ar putea ajuta la diagnosticarea bolilor umane sau la identificarea pericolelor de natura biologica la punctele de frontiera.
Potirul de sticla este cunoscuta sub numele de cupa Lycurgus, deoarece are gravat pe el o scena cu regele Lycurgus din Tracia, ce apare verde cand este luminat din fata si rosu, din spate.
Aceasta ciudata proprietate a nedumerit oamenii de stiinta pentru zeci de ani, dupa ce muzeul britanic a achizitionat cupa in anii '50. Misterul nu a fost descifrat pana in 1990, cand cercetatorii englezi au analizat un fragment pus sub microscop.
Ei au descoperit ca romanii au fost pionierii nanotehnologiei, ei impregnand pe sticla particule de argint si aur, care erau minuscule, avand dimensiuni de 50 de nanometri in diametru, mai putin decat o miime din marimea unui bob de sare.
"Amestecul perfect al pretioaselor metale arata faptul ca romanii stiau sa faca 'o performanta uimitoare' ", a spus unul dintre cercetatori, arheologul Ian Freestone de la Universitatea College din Londra.
Vechea nanotehnologie functioneaza astfel: cand pocalul este luminat, electronii care fac parte din petele de metal vibreaza intr-un mod care face posibila schimbarea culorii in functie de pozitia observatorului.
"Ro