* anunţul a fost făcut de către directorul instituţiei, cu prilejul sărbătoririi a 132 de ani de la consacrarea întemeierii muzeului, prin Decretul Regal dat de Carol I * cu acest prilej, a avut loc constituirea Fondului de documente otomane privind ţările Române şi Brăila "Mihai Maxim"
Muzeul Brăilei va purta numele regelui Carol I, începând de anul viitor. Anunţul a fost făcut de către directorul instituţiei, prof. univ. dr. Ionel Cândea, cu prilejul sărbătoririi a 132 de ani de la consacrarea întemeierii Muzeului Brăilei, prin Decretul Regal nr. 2134, din 23 august 1881, dat de Carol I la Palatul Peleş din Sinaia.
Autorităţi locale, numeroşi oameni de cultură şi elevi au participat, vineri, la manifestările culturale dedicate aniversării Muzeului Brăilei. În preambulul evenimentului, directorul instituţiei a subliniat importanţa deosebită a Decretului Regal de la 23 august, motiv pentru care face demersuri în atribuirea numelui Carol I atât Muzeului Brăilei, dar şi pentru revenirea la acest nume a Bulevardului Independenţei. "Am spus întotdeauna, decretul de consacrare a Muzeului Brăilei şi a Bibliotecii din Brăila reprezintă unul din primele decrete regale ale României. Dat fiind acest fapt vreau să anunţ că în 2014 se vor împlini o sută de ani de când s-a petrecut la Brăila, la 1 mai 1914, ultima vizită a Regelui Carol I în acest oraş. Din acest motiv ne-am propus şi sunt mândru că mi-am dat seama, la un moment dat, ca Muzeul Brăilei să poarte numele ilustrului rege al României. Trebuie să se cheme, începând din 2014, Muzeul Carol I. De altfel, Brăila mai are o datorie de împlinit, poate la anul o va face, de a reveni cu B-dul Independenţei la numele de Carol", a anunţat directorul Muzeului.
Invitat special al evenimenului a fost prof. univ. dr. Mihai Maxim, reputat turcolog, directorul centrului de studii turce de pe lângă