La ştrandul Neptun din Arad unde are loc Festivalul Cătlanelor au fost împărţite mii de porţii de mâncare până la orele amiezii.
În cadrul festivalului au fost preparate zeci de feluri de tocane şi ciorbe, iar fiecare ceaun avea peste o sută de porţii.
Oamenii au putut primi câte o porţie de mâncare în schimbul unui bon pe care au plătit 3 lei. S-a gătit fasole cu ciolan, tocana de cartofi cu pulpă de porc şi ceafă, ciorbă de peşte şi multe alte bunătăţi. Cea mai mare trecere a avut-o tocana gătită de către cei de la Covăsînţ pe care Cristian Drăgan a denumit-o „Tocana Potenţei”, deoarece a fost preparată cu foarte multă ţelină.
Festivalul Cătlanelor este cel mai mare eveniment de acest gen din zona de vest. Mulţi dintre cei care au fost astăzi pe ştrand şi-au cumpărat mâncare şi pentru acasă. Ei au venit pregătiţi cu caserole şi găletuşe.
„Soţul meu nu a putu veni, deoarece este bolnav şi i-am luat eu o porţie de tocană că îi place foarte mult. Este ieftină şi bună”, a declarat Silvia. Încă de ieri, bucătarii au postat pe site-uri amânunte despre mâncarea preparată astăzi. De exemplu, Mihai a scris că va găti Szekely Gulyas într-un cătlan.
„Adică 30 de kile de carne de porc, 5 de ceapă, 5 de ardei, 10 de varză dulce, 5 de cartofi albi, 5 de roşii date pe răzătoare. Iar altul are compoziţia stranie a uni ghiveci porcesc, cu 30 de kilograme de pulpă de porc degresată, 5 de ceapă, 5 de ardei kapia, 7 de roşii, 5 de dovlecei, 5 de vinete. Dar asta nu înseamnă nimic fără amestecul meu secret de mirodenii: sare de mină, piper boabe, cimbrişor de câmp, seminţe de ceapă neagră, pastă de boia de ardei frecată cu ulei de măsline, boabe de coriandru, rozmarin de la mine din grădină, dafin, mărar uscat pentru varză şi chimion mult pentru ghiveci”, a scris arădeanul pe blogul personal.
Cei care nu au ajuns până la această oră la ştrand ar treb