Guvernul olandez speră să obţină până la 15 miliarde euro din privatizarea băncii ABN Amro, faţă de o investiţie de 21,7 miliarde euro a statului, astfel rezultând o posibilă pierdere de 6,7 miliarde euro pentru contribuabili.
În Olanda, guvernul a sprijinit companiile financiare cu peste 95 miliarde euro începând din 2008, sumă care include garanţii de stat şi infuzii de capital. În luna februarie a acestui an, executivul a investit 3,7 miliarde de euro şi a naţionalizat SNS Reaal, a patra bancă din ţară, ajunsă în pragul colapsului din cauza pierderilor generate de credite şi investiţii imobiliare. ING a primit un bailout de 10 miliarde de euro în octombrie 2008, iar în ianuarie 2009 a transferat la guvern riscurile unor active ipotecare americane de 21,6 miliarde euro.
ABN Amro va avea la dispoziţie un termen de aproximativ un an pentru a pregăti privatizarea, a declarat într-un comunicat ministrul olandez al finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, potrivit Bloomberg.
Guvernul olandez va evalua apoi dacă sunt îndeplinite condiţiile de vânzare şi ar putea efectua privatizarea în trei tranşe, a adăugat oficialul.
ABN Amro a înglobat în 2008 operaţiunile bancare şi de asigurări din Olanda ale grupului Fortis, ajuns în colaps.
Dijsselbloem a precizat că statul a investit 21,7 mld. euro până în prezent la ABN Amro. Vânzarea băncii cu o pierdere semnificativă, de 6,7 mld. euro, va fi o chestiune delicată din punct de vedere politic în Olanda, unde populaţia este deja nemulţumită de creşterea taxelor şi măsurile de austeritate.
„Dacă Parlamentul va fi de acord, prima oportunitate pentru o listare va fi prima jumătate a anului 2015. Planurile ministrului reprezintă primul pas spre trecerea în proprietate privată“, a comentat într-un comunicat preşedintele ABN Amro, Gerrit Zalm.
Guvernele vest-europene ca