Municipiul Bistriţa a devenit duminică, 25 august, "capitala" interconfesională cel puţin din România, cu toate că mulţi preoţi spun că astfel de slujbe ecumenice nu au avut loc vreodată pe mapamond. Trei episcopi ai bisericilor ortodoxe, greco-catolice şi evanghelice, precum şi înalţi reprezentanţi ai Bisericii Luterane şi Romano-Catolice au participat la o slujbă ecumenică, ţinută în Biserica Evanghelică din centrul istoric al urbei.
În jurul orei 12.30, clopotele din cel mai înalt turn de piatră din Transilvania au început să răsune chemând enoriaşii de diferite confesiuni să vină să se roage în Casa Domnului, cu toţii laolaltă, indiferent de religie.
Rând pe rând, preoţii de la bisericile din oraş, insoţiţi de un număr mare de enoriaşi, au pornit în procesiune pe străzile Bistriţei, pentru a se opri în faţa "sufletului Bistriţei", simbolul oraşului refăcut după devastatorul incendiu din 2008.
Cu toate că în primă fază era anunţată prezenţa a cinci episcopi ai bisericilor istorice, astăzi, la Biserica Evanghelică şi-au făcut apariţia numai trei, ceilalţi doi delegând persoane de rang înalt bisericesc pentru a participa la o premieră naţională.
Miile de credincioşi, adunaţi în Biserica Evanghelică din Bistriţa, au văzut cum dincolo de confesiuni există o singură credinţă întru Hristos, iar IPS Andrei, episcopul greco-catolic Florenti Crihălmeanu sau episcopul evanghelic Reinhard Guib pot sluji la acelaşi altar pentru a-L preaslăvi pe Dumnezeu, în biserica refăcută după un incendiu care a pus la încercare bistriţenii.
"25 august este data în care, datorită prezenţei dumneavoastră, împreună cu soborul credincioşilor, această Biserică, în forma ei veche de 450 de ani, tocmai ieri i-am sărbătorit ziua, o consider şi o simt înălţată la rangul de catedrală, catedrală ecumenică, într-un mod deosebit.
Vă mulţumesc că aţi dat curs invitaţiei şi