Să-i ajuţi pe alţii nu numai că-ţi oferă o stare psihică bună în momentul oferirii ajutorului, dar îţi poate îmbunătăţi sănătatea mintală şi îţi prelungeşte viaţa, susţine un nou studiu.
Cercetătorii de la Biomed Central au descoperit că persoanele care practică voluntariatul în scopuri umanitare nu se simt deprimaţi şi chiar sunt satisfăcuţi de stilul de viaţă pe care îl au. Cei care se pun în slujba oamenilor, pe gratis, sunt cu 5% mai puţin supuşi riscului de a muri în următorii patru până la şapte ani, spre deosebire de oamenii fără asemenea preocupări, notează „CTV News“.
Voluntariatul este foarte bun pentru sănătatea fizică a vârstnicilor, pentru că îi încurajează să fie activi şi să petreacă mai mult timp afară din casă, dar le oferă şi un sentiment de utilitate atât de necesar la o vârstă înaintată. Însă există beneficii şi pentru tineri. Însă, un studiu separat condus de Universitatea Carnegie Mellon din SUA a anunţat în luna iunie că voluntariatul poate îmbunătăţi sănătatea inimii prin reducerea tensiunii sanguine, inclusiv la elevii de liceu.
Aproape 23% din europeni îşi umple timpul lor liber pentru acţiunile de voluntariat. În SUA este vorba de 27%, iar în Australia - de 36% din oameni.
„Cercetările noastre arată că voluntariatul este asociat cu o sănătate mintală mai bună, dar este nevoie de mai multă cercetare pentru a stabili dacă, într-adevăr, voluntarii beneficiază fizic de pe urma munca lor“, spune doctorul Suzanne Richards, cercetător-şef la Biomed Central.
Citeşte mai multe despre sănătatea inimii:
15 medici români se vor specializa în străinătate în operaţii pe inimă la copii
Ministerul Sănătăţii are deja înregistrate 15 cereri provenind de la medici, chirurgi şi anestezişti din ţară care vor să se califice în operaţii pe inimă la copii şi care vor pleca