Adolescenţii nu sunt răi, nu sunt de neînţeles şi reprezintă viitorul nostru de mâine de care trebuie să avem grijă, spune psihologul Cătălina Dascălu, cea care a iniţiat o Şcoală de vară la care au participat tineri de la liceele din Focşani. Tabăra s-a terminat, ieri, la Centrul de Agrement Gălăciuc, iar pe 6 septembrie va fi organizată o expoziţie cu lucrările artistice realizate de adolescenţi. „Vizitatorii vor putea vedea sufletul copiilor desenat pe hârtie pentru că prin desen omul îşi arată sufletul“, spune psihologul focşănean. Ulterior va fi înfiinţat un fond de urgenţă pentru tinerii aflaţi în dificultate, dar şi două linii telefonice prin care va fi acordată consiliere psihologică.
Perioada adolescenţei este una de încercare, de descoperire continuă în care tinerii au nevoie de sprijinul adulţilor, al părinţilor. O eroare de comunicare poate însemna un adolescent pierdut pe calea drogurilor, a alcoolului; un suflet mutilat de indiferenţa sau neştiinţa adultului uneori prea ocupat doar să muncească pentru a asigura o stabilitate financiară familiei; o familie în care ar trebui să se comunice, în care tinerii să fie încurajaţi să îşi dezvolte creativitatea pentru că adolescenţii nu sunt răi, nu sunt de neînţeles. Adolescenţii de azi sunt adulţii de mâine, cei care ar trebui să asigure pensiile adulţilor de astăzi.
Dezvoltarea spiritului de echipă, a comunicării, a potenţialului creativ au fost şi scopurile Şcolii de vară organizate, săptămâna trecută, la Centrul de Agrement Gălăciuc. Iniţiată de psihologul Cătălina Dascălu, tabăra a reunit tineri cu vârsta între 14 şi 20 de ani de la majoritatea liceelor focşănene. În tabără, copiii au fost îndrumaţi şi de profesorii Lucica Nistor, care i-a învăţat pe tineri arta desenului şi Cătălin Iorga, responsabil de excursii şi componenta ecologică.