Premierul Victor Ponta vrea să majoreze din nou salariul minim, din 2014, până la un nivel pe care mediul de afaceri şi economiştii îl consideră „o nebunie“
Dacă ar fi majorat la 1.000 de lei, din ianuarie 2014, aşa cum a anunţat premierul, salariul minim ar marca o creştere de peste 40% într-un singur an! Un avans nemaiîntâlnit până acum, în condiţiile în care ar depăşi de zece ori rata anuală a inflaţiei.
Susţinută de sindicate, o astfel de măsură este, în esenţă, o minciună chiar şi pentru cei pe care ar trebui, teoretic, să îi avantajeze direct - salariaţii, a sugerat recent guvernatorul Mugur Isărescu: „Din punct de vedere social, poţi fundamenta un salariu de 700 de lei, unul de 1.000 de lei, chiar şi unul de 2.000 de lei, dar cel real tot 500 de lei va fi. Te corectează inflaţia“.
Cu mai mulţi bani, dar mai săraci
Anul acesta, salariul minim pe economie a fost deja majorat de două ori: de la 700 de lei în ianuarie, a urcat la 750 de lei în februarie şi apoi la 800 de lei la începutul lunii iulie. În total: o creştere de peste 14% în prima jumătate a anului, ale cărei costuri Guvernul calculase că vor fi suportate integral de către sectorul privat, în condiţiile în care salariile bugetarilor se situau oricum, toate, peste 800 de lei, în urma majorărilor de la finele anului trecut. Salariul mediu net pe economie a continuat să scadă însă şi în iunie, cu 0,3%, după ce în mai coborâse cu 3% şi, chiar dacă faţă de aceeaşi lună a anului trecut marca un avans nominal de 3,5%, inflaţia a transformat totul într-o scădere reală de aproape 2%. Astfel, sumele mai mari încasate nominal în ziua de leafă au avut, în realitate, o putere de cumpărare mult mai mică.
Strategii finanţelor publice anticipau fără ezitare că majorând costurile companiilor angajatoare prin creşterea salariului minim vor încasa în plus la b