La finele săptămânii trecute s-au aniversat 30 de ani de la punerea în exploatare a zăcământului minier Crucea-Botuşana, locul unde, în fiecare an, sute de mineri din zonă extrag minereu de uraniu care, ulterior, ajunge procesat în reactoarele Centralei Nucleare de la Cernavodă, ce asigură aproape 20% din producţia de energie electrică necesară României.
Cu alte cuvinte, mineritul ortacilor de la Crucea, cea mai mare unitate de exploatare a uraniului din ţară, face lumină în casele românilor de trei decenii. Trei decenii în care zăcământul de la Crucea a dat sute, mii de locuri de muncă, a susţinut economic zona, dar şi ani în care mina a fost necruţătoare cu câţiva dintre cei care şi-au petrecut mare parte din viaţa de zi cu zi în subteran. 19 ortaci au plătit tributul suprem pentru locul lor de muncă, accidentele de muncă fiindu-le fatale. Ultima tragedie a avut loc în anul 2011.
Potrivit lui Constantin Proboteanu, director la Exploatarea Minieră Crucea-Botuşana, în prezent, 700 de angajaţi îşi desfăşoară activitatea la Crucea, aproape jumătate dintre aceştia fiind mineri direct productivi. Acesta a mai arătat că înainte de '89, mina din Crucea asigura locuri de muncă pentru peste 3.000 de angajaţi.
Festivitate aniversară
Vineri, 23 august, localitatea Crucea a găzduit festivitatea dedicată aniversării celor 30 de ani de când a început exploatarea şi valorificarea minereului de uraniu de la Crucea. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei, actuala conducere a minei, dar şi foşti directori, reprezentanţi ai autorităţilor locale, parlamentari, experţi ai Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), reprezentanţi AGA, reprezentanţi ai Consiliului de Administraţie.
Festivitatea moderată de Ioan Moraru, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), a debutat cu imnul României şi cu imnul minerilor.