Ultima săptămână din august a debutat promiţător la Sibex, speculatorii fiind destul de bine conectaţi la piaţă, pentru această perioadă a verii. După jumătate de şedinţă, se observau aproape 1000 de contracte futures, cu o valoare de 13,53 milioane de lei. Tranzacţiile se realizau pe fondul unei evoluţii mixte a co¬taţiilor prin¬cipalelor produse.
Cele mai tranzacţionate derivate erau, de departe, contractele pe indicele Dow Jones. În primele şapte ore ale şedinţei preţul futures al indicelui american a evoluat la Sibiu pe un culoar de 58 de puncte, testând atât teritoriul pozitiv cât şi teritoriul negativ şi permiţând speculatorilor să-şi conceapă strategii atât pe cumpărare cât şi pe vânzare. "Un speculator inspirat care a urmărit profituri ceva mai mici, dar rapide, a putut câştiga teoretic atât din long (n.r. - cumpărare) cât şi din short (vânzare). Aceasta presupune însă fie deţinerea unor poziţii multiple, fie intrarea şi ieşirea rapidă din piaţă. Jucătorii care preferă acest stil sunt denumiţi scalperi", a explicat un broker. La ora 16.45, numărul contractelor DEDJIA_RON era de 763. Cotaţia indicelui creştea la Sibex cu 4 puncte, valorând 144.955 puncte. Pe piaţa futures din SUA indicele înregistra variaţii reduse după ce un raport a indicat că, în iulie, comenzile pentru bunurile de folosinţă îndelungată au scăzut mai mult decât indicau estimările.
Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 93 pe scadenţa septembrie. Euro se aprecia cu numai 0,01% valorând 1,33970 USD.
Pe piaţa aurului se observau 51 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa august. Preţul unciei creştea uşor cu 1,1 dolari, cotaţia valorând 1397,4 USD/uncie. Tot pe scadenţa august se tranzacţiona şi contractul cu mărimea de o uncie, având simbolul SIBGOLD. Cotaţia se deprecia însă cu 2,6 USD, la 1394,4 dolari.
Pe acelaşi seg