Orice eforturi noi pentru reducerea deficitului bugetar din Franţa ar trebui să vină sub forma diminuării cheltuielilor publice, a afirmat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn (foto), care a avertizat că orice noi taxe ar „distruge creşterea şi handicapa crearea de locuri de muncă“, scrie EUobserver.
Nivelul taxelor din Franţa a ajuns la un „punct fatal, iar disciplina bugetară trebuie să vină din reducerea cheltuielilor publice şi nu sub forma unor noi taxe“, a spus Rehn într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Journal de Dimanche. Comentariile comisarului vin în condiţiile în care guvernul preşedintelui socialist François Hollande se grăbeşte să finalizeze reforme bugetare care includ modificarea sistemelor de sănătate şi de pensii. Sub noile reguli ale guvernanţei economice din UE, guvernele trebuie să prezinte Comisiei Europene propunerile de buget pentru ca aceasta să formuleze o opinie înainte de adoptarea lor. Statele nu sunt însă obligate să urmeze recomandările Comisiei Europene.
Economia franceză a crescut cu 0,5% în al doilea trimestru, peste aşteptări, temperând temerile că va stagna anul acesta.
În primele 14 luni de preşedinţie, Hollande a fost tot mai mult presat de Bruxelles să reducă deficitul bugetar şi să liberalizeze piaţa muncii. În luna mai, Parisul a primit de la CE doi ani în plus, până în 2014, pentru a-şi aduce deficitul sub pragul de 3% din PIB cerut de regulile UE.
Rehn l-a avertizat pe Hollande că este „vital ca Franţa să-şi folosească timpul suplimentar pentru depăşirea problemelor legate de competitivitate“.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.08.2013
Orice eforturi noi pentru reducerea deficitului bugetar din Franţa ar trebui să vină sub forma diminuării cheltuielilor publice, a afirmat