Ţigările din Republica Moldova continuă să conducă în topul preferinţelor contrabandiştilor din România. "Pentru luna iulie, notăm o scădere semnificativă în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest ale României. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectată regiune de comerţul ilicit, urmată de regiunile Vest (24,4%) şi Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenienţei, produsele cu timbru de Republica Moldova şi Ucraina rămân la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizând 23,2%, respectiv 22,8% din comerţul ilicit. Serbia continuă tendinţa de scădere şi în luna iulie, până la 8,9%. Pentru prima data în studiile pe care le realizăm, am introdus noţiunea de ”Cheap Whites”, prin care definim mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Aceste aşa numite ”Cheap Whites” deţin cea mai mare pondere din piaţa neagră, şi anume 34,9%. Produsele inscripţionate Duty Free reprezintă 4,2% din comerţul ilicit. În România”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria spune că scăderea contrabandei cu ţigări reprezintă un rezultat al eforturilor comune ale Poliţiei de Frontieră şi Vămii din România, care acţionează la graniţa cu Serbia, cu sprijinul producătorilor de ţigarete.
”Este demn de remarcat că trendul puternic descendent al fluxului de produse provenite din Serbia continuă - de la circa 24% în 2012 la sub 9% in iulie 2013. Poliţia de Frontieră, cu sprijinul JTI, a desfăşurat o campanie în şapte judeţe din sud-vestul şi vestul ţării, cu scopul educării cetăţenilor cu privire la efectele negative ale contrabandei. Ca urmare, numărul apelurilor către Poliţia de Frontieră a crescut cu peste 40% în iulie comparativ cu luna precedentă, ceea ce arată în ce măsură o