Interviu cu directorul Casei de Pensii Covasna, Silviu Crăciun
Una dintre cele mai puțin mediatizate instituții, Casa de Pensii Covasna devine cea mai importantă instituție pentru cei ajunși la vârsta pensionării. Dincolo de drepturile bănești care se cuvin fiecărei persoane ce a contribuit la bugetul asigurărilor de stat o anumită perioadă de timp, Casa de Pensii are și alte atribuții, printre care cele mai importante sunt biletele de tratament și ajutoarele de deces. Despre acestea și alte aspecte ne-a vorbit directorul Casei de Pensii Covasna, Silviu Crăciun, în cadrul unui interviu.
– Domnule Director, să începem prin a arăta clar câți pensionari are în prezent județul Covasna…
– Numărul pensionarilor este de 44.238 de persoane, în prezent. Dar această cifră variază de la o lună la alta – întâi pentru că există o eliminare naturală prin decese, și apoi pentru că avem și intrări permanente. Oricum ar fi însă, ne învârtim în jurul cifrei de 44.000, cam tot atât câți salariați are județul. Sunt însă și altfel de pensii, iar asta face ca acum să avem în jur de 47.000 de pensii în plată.
– Care este structura pensiilor în județ? Câte la limită de vârstă, anticipate și de invaliditate?
– Peste 32.000 de pensii sunt pe limita de vârstă, peste 200 de pensii anticipate, aproape 2.000 de pensii anticipate parțial și 4.716 pensii de invaliditate. Pensiile medii aici sunt cuprinse între 548 și 893 de lei. Mai sunt apoi pensiile agricultorilor – peste 3.600, cu valori destul de mici, după cum se știe – adică pensia medie ajunge la 311 lei, deși până la urmă vorbim despre oameni care au dus tot greul, lucrând în CAP-urile comuniste. În 2012 am avut un total de 48.431 de pensii, însă numărul a scăzut pe cale naturală.
– Dacă tot vorbim despre sume, avem în județ pensii cu cifre amețitoare?
– Bineînțeles că avem. Pensiile pot împărți și el