Implantul dentar este în prezent una dintre cele mai sigure metode de înlocuire a unui dinte lipsă sau a unui dinte care nu mai poate fi recuperat şi urmează să fie extras. Astfel, persoanele a căror dantura si-a pierdut din funcţionalitate sau care au probleme de ordin estetic, apelează la medicul stomatolog pentru refacerea structurii şi redarea zâmbetului de altădată.
Prejudecata conform căreia persoanele de vârsta a treia nu mai pot beneficia de un implant dentar este falsă. Vârsta nu este un impediment în realizarea procedurii. În decizia implantării dentare, medicul stomatolog ţine cont de sănătatea osului, precum şi de starea generală de sănătate a persoanei care solictă o astfel de intervenţie.
Cum decurge o implantare dentară?
În urma unei consultaţii la medicul specialist se stabileşte dacă pacientul este apt pentru a fi supus unei intervenţii chirurgicale de implantare dentară. Examenul medical este întotdeauna solicitat pentru a depista eventualele situaţii în care această procedură este contraindicată, cum ar fi: starea de graviditate, boli cardiace, diabet, alergii la materialele din care este realizat implantul, nevralgii, bruxism. În cazul celei din urmă, este contraindicată folosirea ceramicii în lucrările protetice.
Procedura în sine constă în intoducerea implantului dentar în ţesutul osos, sub anestezie locală. După o perioadă de 3 luni, necesară integrării implantului în os, se ataşează o nouă piesă metalică, denumită bont protetic, care va sustine ulterior coroana, puntea sau proteza ce va înlocui dintele sau dinţii lipsă.
Perioada de recuperare diferă de la caz la caz, în funcţie de complexitatea lucrării şi de respectarea indicaţiilor postoperatorii.
”Recuperarea după un implant dentar este, în cele mai multe cazuri, mult mai rapidă decât în cazul unei extracţii dentare. După perioada de ac