O noua initiativa legislativa vizeaza protejarea romanilor cu datorii la banci care isi pierd joburile fara vina lor, sufera de o boala grava ori sunt victimele unui dezastru natural si nu mai pot achita ratele. Acestia isi vor putea declara falimentul personal.
"In momentul in care el simte ca nu mai poate face fata datoriilor pe care le are fata de banca, poate sa isi declare insolventa. Pragul minim e de 10.000 de euro", a declarat Mircea Grosaru, deputat al minoritatii italiene si initiatorul legii.
Datornicul se duce la tribunal si declara pe propria-i raspundere ca nu mai are cu ce sa plateasca. Judecatorul numeste pentru cazul sau un administrator judiciar provizoriu. Acesta ii preia dosarul si verifica daca intr-adevar clientul are sau nu bani.
Ce sanse are noua intitiativa?
Nu este prima initiativa legislativa de acest gen. Exista deja o lege aprobata de Senat care insa a fost ingropata in sertarele deputatilor ca urmare a lobby-ului eficient facut de bancheri.
Legea falimentului personal, aprobata de Senat, le da posibilitatea celor care au datorii, indiferent daca sunt la banci sau la alti creditori, sa solicite un plan de reesalonare a acestora (reorganizare judiciara) pe o perioada de 3 pana la 5 ani.
Conform proiectului, timp de trei ani datornicul se poate pune pe picioare fara sa fie executat silit, daca aduce dovezi ca se poate redresa.
Mai pe romaneste, daca intri in plan de esalonare, vei avea la dispozitie banii necesari cheltuielilor curente, de pana la 30% din venituri, iar restul vor merge, potrivit planului agreat de judecator, catre plata datoriilor.
Daca persoana fizica se tine de acest plan sau daca va reusi sa plateasca 75% din datorie, va fi sters din toate registrele datornicilor (inclusiv Biroul de Credit), si va putea sa ia din nou