În 1941 România, mareşalul Ion Antonescu ordona armatei române să treacă Prutul pentru recuperarea Basarabiei. În acele momente, armata germană ne era aliată, motiv pentru care inclusiv Bucureştiul avea să devină un spaţiu unde germana era o limbă foarte des auzită. Un clip postat pe Youtube prezintă Capitala României în anul 1941, în ultimele sale clipe de splendoare de dinaintea unei epoci negre.
Trecând peste personajele care apar la începutul filmului, în imagini se pot vedea tramvaiul care circula pe actualul Bulevard Bălcescu, statuia regelui Carol I, statuia Lupoaicei pe Dealul Patriarhiei, Gara de Nord şi parcul Cişmigiu.
Nu lipsesc nici oamenii veseli, îmbrăcaţi bine şi cu zâmbetul pe buze. Ce iese cu siguranţă în evidenţă este faptul că, în ciuda un trafic mai degrabă inexistent, străzile par a fi aglomerate de oameni foarte activi.
De asemenea, în film mai apar ţărani cu cobiliţe şi florărese din acea perioadă.
Cum arătau Bucureştii anului 1941. Imagini filmate de armata germană
Pe aceeaşi temă:
FOTO Povestea celui care a „înviat” România interbelică: cum arătau Bucureştiul şi judeţele pierdute pe harta ţării, în 1930
INTERVIU Mircea Ivanoiu, cel care a „înviat“ România interbelică: „Astăzi, criteriile nu sunt nici măcar ideologice, lipsesc sau sunt îngropate în sofisme“